Samenwerkingsverband KiECON - interview

KiECON: snel passende
hulp bij complexe ontwikkelingsproblemen

Voor ouders van een kind met complexe meervoudige ontwikkelingsproblemen kan de zoektocht naar de juiste hulp een dagtaak zijn. In Oost-Nederland werkt Kentalis mee aan een ketensamenwerking die deze zoektocht eenvoudiger maakt: KiECON, Kinder Expertisecentrum Oost-Nederland. Dankzij deze regionale samenwerking kennen de betrokken organisaties elkaar goed en krijgen kinderen snel passende hulp.

KiECON is een diagnostisch centrum voor kinderen van 0 tot 7 jaar met complexe meervoudige ontwikkelingsproblemen. Eens per maand houdt een team van zes professionals uit verschillende disciplines spreekuur op de polikliniek kindergeneeskunde van Ziekenhuis Groep Twente in Hengelo. Eefje Pinkster – Dijkhuis en Marjon van Sleen, allebei orthopedagoog en gz-psycholoog, zijn betrokken vanuit Kentalis.

Eén team, snelle hulp

Eefje Pinkster: “Ouders van kinderen met ontwikkelingsproblematiek ervaren vaak dat zij van het kastje naar de muur gestuurd worden, als ze op zoek zijn naar de juiste hulpverlening. Binnen KiECON proberen wij dat te voorkomen, door met één team met veel expertise breed te kijken naar deze groep.”


Daardoor is er snel passende hulp mogelijk: ouders en kinderen weten meestal binnen drie tot zes maanden na aanmelding wat er aan de hand is. KiECON zorgt er bovendien voor dat het kind naar de juiste organisatie wordt verwezen voor verdere behandeling of begeleiding.

Binnen een maand op spreekuur

Kinderen die op meerdere domeinen ontwikkelingsproblemen laten zien, kunnen door de huisarts, jeugdarts van het consultatiebureau of kinderarts direct worden doorverwezen naar KiECON. Tijdens een triage op basis van het dossier wordt bepaald of een kind inderdaad in aanmerking komt. Lange wachtlijsten kent KiECON niet. Kinderen zijn vaak binnen een maand al welkom op het spreekuur.

Spreekuur en overleg

Elke tweede dinsdag van de maand is KiECON-dag. ’s Ochtends draaien drie teams van een kinderarts en een gz-psycholoog het spreekuur. Ieder team heeft ruimte voor vier kinderen, waarbij ieder kind een uur gezien wordt. Tijdens de afspraak wordt ook een korte filmopname gemaakt. ’s Middags komen alle specialisten samen om de casussen van die dag te bespreken.


Eefje: “Dat zijn veel specialisten bij elkaar: van experts op het gebied van genetica en kinderneurologie tot revalidatieartsen, jeugdzorg, psychiatrie en gehandicaptenzorg. Het is ontzettend fijn om met zo’n breed team naar de casussen te kijken en samen te sparren over wat opvalt.”

Prioriteiten

Een ander voordeel is dat er direct prioriteiten gesteld kunnen worden, vertelt Eefje. “Soms speelt er zoveel bij een kind, dat we goed moeten kijken wat er in eerste instantie het belangrijkst is. Het fijne aan KiECON is dat we direct kunnen verwijzen. We hebben met elkaar afgesproken dat er voor kinderen die via KiECON doorgestuurd worden, geen wachtlijsten zijn. Zo houden we de trajecten zo kort mogelijk.”

Leerzaam

“KiECON heeft mij als professional ook veel gebracht,” vertelt Eefje. “Het medische vlak is voor mij nieuw. In overleg met de artsen vliegen er soms termen over tafel die ik even moet opzoeken. Ik denk dat alle betrokkenen veel leren van het sparren en de verschillende blikken op ontwikkeling van kinderen. Dat verbreedt je eigen blik ook weer.”

Diagnose TOS

Een klein percentage van de kinderen wordt direct doorverwezen naar Kentalis voor de diagnostiek en/of behandeling van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Eefje: “Het zijn er meestal één of twee per spreekuur. We zien veel kinderen waarbij TOS samengaat met achterstand op het gebied van gedrag of in het systeem. Dan moeten we goed kijken of TOS de grootste en meest acute uitdaging is, of dat het kind meer geholpen is met een andere aanpak.”

Trots op de samenwerking

KiECON is een unieke samenwerking in Nederland. Veel van de oprichters zijn nog steeds actief binnen de samenwerking en zijn trots op hoe het nu loopt. “We willen ook absoluut zo doorgaan. Sterker nog: we zouden KiECON graag uitbreiden, bijvoorbeeld met een centrum waar we kinderen intensiever kunnen helpen,” vertelt Eefje. “Het vraagt veel van organisaties om alles met elkaar af te stemmen, maar we zitten vol ambitie en zien allemaal de waarde van KiECON.”

"KiECON heeft mij als professional ook veel gebracht." 

Welke organisaties werken samen binnen KiECON

Ziekenhuizen

Ziekenhuis Groep Twente
Medisch Spectrum Twente

Specialisten

Accare – Specialistische jeugdhulp
Aveleijn – Zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Jarabee – Specialistische jeugdhulp, opvoedingsondersteuning
Karakter – Kinder- en jeugdpsychiatrie

Roessingh – Centrum voor revalidatie

Kentalis

Hoe ervaren ouders KiECON?

De moeder van Rogier vertelt in deze video over haar ervaring met KiECON. Rogiers ontwikkeling ging opeens achteruit toen hij naar de basisschool ging. Op aanraden van de kinderfysiotherapeut zocht zijn moeder contact met KiECON.

Meer weten over KiECON?

Neem dan een kijkje op de website